Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vijf vragen: Een leasefiets, wat kost dat dan?

Geplaatst op: 21-08-2019, 14:19:25

Vanaf 1 januari 2020 is de regeling rond leasefietsen veel simpeler. Net als voor leaseauto’s komt er voor fietsen van de zaak een bijtelling van de aanschafwaarde. Fietshandelaren verwachten grote belangstelling.

De nieuwe regeling past in het kabinetsbeleid om mensen te stimuleren vaker de fiets te nemen naar het werk. De bestaande regeling voor fietsen van de zaak was zo gecompliceerd dat er maar nauwelijks 10.000 leasefietsers zijn.

  1. Hoe hoog is de bijtelling?

Bovenop je brutosalaris wordt 7% van de aanschafwaarde van de fiets geteld voor het privégebruik. De leasekosten worden in mindering gebracht op je loon voor belastingen. Daardoor betaalt de fiscus indirect mee.

  1. Zijn er grenzen aan de prijs van de fiets?

Nee. De nieuwe regeling geldt bovendien voor alle soorten fietsen, van stadsfietsen tot snelle e-bikes. De leasefiets kan ook aangeboden worden naast de leaseauto of een ov-kaart van de zaak. Er is geen kilometerregistratie van privégebruik nodig, zoals wel in de huidige regeling voor fietsen van de zaak.

  1. Wat kost het?

De maandelijkse leaseprijs van een fiets van €1000 bedraagt inclusief servicekosten en verzekeringen omstreeks €40, blijkt uit een online rekentool van aanbieder Lease A Bike. Bij een modaal salaris ben je na belastingen maandelijks netto ongeveer €25 kwijt. Voor een fiets van €2000 komt het uit op circa €40 netto. Deze prijzen gelden voor een driejarig contract. Na afloop kan je de fiets voor 15% van de aanschafwaarde overnemen.

  1. Wie betaalt het?

Je werkgever kan op zich nemen de leaseprijs geheel te betalen. Dan is de werknemer alleen kwijt wat hij aan belasting betaalt over de bijtelling van 7% van de aanschafwaarde van de fiets. Er zijn ook constructies mogelijk waarbij de werkgever een gedeelte betaalt of de leasekosten verrekent met de kilometervergoeding.

  1. Hoe zit het met de bestaande fietsenregeling?

Een veelgebruikte methode is dat de werkgever gedurende een bepaalde periode in termijnen de aankoopkosten van de fiets inhoudt op het salaris van de werknemer. Daar moet de werkgever wel fiscaal ruimte voor hebben. Ook bij deze methode krijgt de werknemer dus fiscaal voordelig een fiets in huis. Hij wordt bovendien meteen eigenaar van de fiets, terwijl de leasefiets eigendom van het bedrijf blijft. Voordeel van een leasefiets voor de werknemer is wel dat hij er geen onderhouds-of verzekeringskosten aan heeft.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 21 augustus 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina